Klassieke homeopathie is een natuurlijke geneeswijze waarbij het zelfgenezend vermogen een prikkel krijgt tot herstel. Mensen, dieren en planten zijn uitgerust met een zelfherstellend vermogen. Door diverse oorzaken kan dit vermogen niet goed werken, waardoor er geen evenwicht meer is en ziekte meer kans krijgt. Oorzaken kunnen zijn bijvoorbeeld erfelijke aanleg, heftige emotionele gebeurtenissen, een ongeluk of ziekte, vaccinatie.
Als u bij mij op afspraak komt, krijgt u bij het eerste consult een uitgebreid gesprek over uzelf, over hoe uw leven tot dan verlopen is. Over de dingen die belangrijk zijn geweest en veel indruk hebben gemaakt. Ook wil ik graag informatie over eventueel in de familie voorkomende ziektes. Zon 1ste gesprek kan 1 tot 2 uur duren. Na het consult ga ik op zoek naar een passend homeopatisch geneesmiddel en stuur dit naderhand toe. Een passend homeopatisch geneesmiddel wil zeggen dat ik een geneesmiddel zoek dat zoveel mogelijk overeenkomsten met iemand vertoont. Daarom wil ik zoveel mogelijk weten. Ook schijnbaar onbelangrijke zaken, zoals wat eet iemand het liefst, op welk tijdstip zijn de meeste klachten, ben je een ochtend of avondmens etc.
Klassieke homeopathie is een holistische geneeswijze, d.w.z. dat je naar het geheel kijkt, naar de lichamelijke klachten, maar ook naar hoe iemand in het leven staat, zijn emoties en manier van denken en reageren. De homeopathie behandelt een ziek mens, niet zijn ziekte. Geen mens is hetzelfde.
Het juiste geneesmiddel geeft een impuls tot zelfherstel. Dat kan heel snel gaan en soms met een beginverergering, maar vaker gaat het heel geleidelijk.
Het homeopatisch geneesmiddel bestaat uit 2 kleine witte korreltjes die u voor het slapen onder de tong laat smelten. Na 6 tot 8 weken volgt dan het 2de consult (30 tot 60 minuten), waarbij we weer een uitgebreid gesprek hebben over hoe het nu gaat met de klachten en wat er nu speelt in het leven. Ik ben dan op zoek naar aanwijzingen wat er veranderd is, wat gaat er beter, zijn er andere klachten. Hierop baseer ik mijn volgende voorschrift of besluit bijvoorbeeld dat er nog volop beweging is in het herstel en geef nog niets en wacht af.
Als je aan een klassiek homeopatische behandeling begint, dan begin je dus aan een herstelproces. De klachten zijn meestal langzaam ontstaan, vaak een opbouw van klachten en met homeopathie ga je die lagen weer afpellen tot er weer evenwicht is en iemand weer goed kan functioneren.

Voor aanvullende informatie, zie onderstaande websites:
   
Vereniging Homeopathie
    Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken
    Nederlanse Vereniging van Klassiek Homeopaten
Klassieke homeopathie
Hoe werkt het?
Praktijk voor Klassieke Homeopathie
Irma Jongkind
Amersfoort